Affiliatemarknadsföring - vad är det?

Idag är potentialen att tjäna pengar på nätet större än någonsin, vilket också har gjort att just affiliatemarknadsföring växer sig större och större för varje dag som går.

I denna guide tänkte vi därför gå igenom vad affiliatemarknadsföring är, hur det fungerar och hur du kan tjäna pengar på affiliate.

 

Vad är affiliate marketing?

Affiliatemarknadsföring, eller affiliate marketing som det också brukar kallas, är prestationsbaserad försäljning på nätet där så kallade publicister, affiliates eller influencers levererar besökare och kunder till en annonsörs webbplats. För detta betalar sedan annonsören en provision.

Inom affiliate marketing finns fyra olika typer av provision:

 • CPM – betalt per visad annons
 • CPC – betalt per klick
 • CPL – betalt per registrering
 • CPS – betalt per försäljning (kan vara både fast belopp eller procentandel av ordervärde)

 

Det är alltså detta prestationsbaserade betalningssätt som främst skiljer affiliate marketing från andra typer av onlinemarknadsföring. En stor anledning till att denna typ av annonsering har blivit så pass populärt är att det innebär låg ekonomisk risk för annonsören, samtidigt som affiliates har en stor skara följare.

För att göra det enkelt för både annonsörer och influencers att hålla reda på alla intäkter brukar de registrera sig hos en partner som agerar mellanhand. Vi på Ourplays är exempelvis en professionell partner som med enkelhet tar fram lönsamma kampanjer och agerar mellanhand mellan bolag och influencers.

Inom affiliate marketing finns det alltså tre olika aktörer som är inblandade:

 • Annonsören – företag som vill öka sin försäljning av produkter eller tjänster via internet
 • Affiliate – den person eller företag som vill förmedla kontakten till annonsören och tjäna pengar på annonsering
 • Affiliatenätverk – förmedlar kontakten mellan annonsör och publicist, samt sköter support, spårning och utbetalningar

 

Hur fungerar affiliate?

Kort och gott kan man beskriva hur affiliate marketing fungerar på följande sätt:

 1. En affiliate länkar till annonsörens webbplats genom en banner eller textlänk. En besökare på en affiliates hemsida klickas sedan på denna annons och slussas då vidare till annonsörens webbplats
 2. Denna besökare väljer sedan att genomföra ett köp på bolagets webbplats, vilket affiliatenätverket eller samarbetspartner uppmärksammar
 3. Annonsören betalar sedan en provision till den som förmedlade köpet. Detta sker via affiliatenätverket

 

Vem kan vara annonsör?

I princip alla bolag som har någon typ av webbplats med möjlighet att genomföra ett köp eller transaktion kan vara annonsör. Extra populärt är det bland online kasinon och webbshoppar.

 

Vem kan vara affiliate?

I princip vem som helst som driver en webbplats, blogg eller är en streamer kan börja tjäna pengar på affiliate.

 

Vad är affiliatenätverkets uppgift?

Utöver att sammanföra annonsörer och affiliates så har nätverket många viktiga funktioner som:

 • Spårning och rapportering – För att hålla reda på vilka som har förmedlat kunder och även hur mycket värdet på dessa är spårar och rapporterar nätverket detta till både annonsörer och affiliates.
 • Support – Nätverket hjälper också både annonsörer och publicister med hjälp och support, vilket också skapar en trygghet.
 • Utbetalningar – En annan viktig del av ett nätverks arbete är att sköta utbetalningar och skatter. 

 

Tjäna pengar på affiliate genom Ourplays

Vi på Ourplays är en professionell och pålitlig samarbetspartner som agerar mellanhand mellan annonsörer och influencers.

Som företag kan du alltså vända dig till oss för att marknadsföra dina produkter eller tjänster bland våra streamers. Genom att ansluta dig till vårt nätverk får du en professionell samarbetspartner som tar fram lönsamma kampanjer.

Ifall du är en influencer som vill tjäna pengar på affiliate, så är vi på Ourplays rätt samarbetspartner för dig. Just nu letar vi efter streamers som vill ta sig till nästa nivå och börja att tjäna pengar online.

Fördelarna med Ourplays:

 • Fasta arvoden
 • Vi hjälper dig att skapa bolag
 • Vi hittar sponsorer åt dig

 

Sammanfattning

Tack vare internets framfart fortsätter affiliate marketing att växa för varje dag som går. Det är också en beprövad och effektiv försäljningskanal som ger bra avkastning för såväl annonsörer som affiliates.

Ifall du vill vara med och skapa framtiden med marknadsföring kring influencers, tveka inte på att kontakta oss på info@ourplays.se.